Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni a Matek leckében?

Főoldal » Középiskola » Matematika
493
Valaki tudna ebben a matek feladatban?
Válaszát előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A geometriával kapcsolatos feladatokat minden esetben ábrával kezdd megoldani.

A feladat szövegében említett 30°-os szögnek jól láthatóan váltószöge az A csúcsnál jelölt szög, ezért az is 30°.

a)
A csónakot az "A" pont jelöli, a szálloda bejáratát a "B" pont. Látható, hogy derékszögű a háromszög, ezért felírható a sin függvény.
`sin30°= 30/x`

`0,5 = 30/x`

`x = 60`

60 méterre van tehát a csónak a hotel bejáratától.

b)
Tudjuk, hogy a keresett depressziószög (zöld ß) meg fog egyezni a zölddel jelölt emelkedési szöggel, mivel váltószögek.
Az MB távolság már tudjuk, hogy `2*60 = 120 m`
Ismét jöhet a szinuszfüggvény:
`sinß = 30/120`
amelyből: `ß ≈14,48°`
Tehát a keresett depressziószög 14,48°.
1

Bocsánat, az ábrám lemaradt.
1