Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika newton 2.törvénye

Főoldal » Középiskola » Fizika
504
A kettő feladatnak lenne szükség a megoldasara levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
6)
0-5 sec: állandó pozitív erő hat rá, ezért álandó a gyorsulása az erő irányában
5-10 sec: nem hat rá erő, állandó sebességgel mozog tovább
10-15 sec: ellenkező irányú erő hat rá, ezért negatív a gyorsulása, vagyis lassulni fog.

7)
m=20 kg
v₀=700 m/s
s=0,35 m
a=állandó (negatív, mert lassul)
---------------------

Gyorsuló mozgás sebessége:
`v=v_0+a·t`
és a megtett út:
`s=v_0·t+1/2a·t^2`

amikor megállt `t` idő után, akkor nulla a sebessége:
`0=v_0+a·t`
`t=-v_0/a`
(nem tudjuk még a gyorulást, tehát ezt nem tudjuk kiszámolni egyelőre)

A megtett út `t` idő alatt éppen 35 centi:
`s=v_0·t+1/2a·t^2`
`s=v_0·(-v_0/a)+1/2a·v_0^2/a^2`
`s=v_0·(-v_0/a)+1/2a·v_0^2/a^2`
`s·a=-v_0^2+v_0^2/2`
`a=-v_0^2/(2s)=...` számold ki, ez negatív lesz (vagyis lassul a lövedék)

A b) kérdést sikerült elsőre kiszámolni... nem baj.
Aztán a fenti idő-képlettel kijön az a) is.

c) `F=m·a`
Negatív lesz az erő; ez csak azt jelenti, hogy a mozgás irányával ellentétes az erő.
0