Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Monotonitas. kerlek segitetek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
641
Abrazold az albbi fuggvenyeket, meghatarozva a monotonitast.
1. f: R-R, f(x)={x+2, x < vagy egyenlo 0
2x-1, x>0
2. f: R-R, f(x)={1-x, x<0
{ 2, xE [0,2]
{ x+1, x>2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábrázoljuk a koordináta-rendszerben az x+2 függvényt, erről tudjuk, hogy képe egy egyenes esz, tehát elég 2 pontját meghatározni, majd azokra egyenest állítani. Ha x=0, akkor az értéke 2, tehát a (0;2) pontot kell jelölnünk, ha x=1, akkor az (1;3) pontot. Ezt ábrázoljuk, majd, mivel a feladat csak az x≤0-ra értelmezi ezt a függvényrészt, ezért az x>0 részét töröljük le. A 2x-1 függvénnyel ugyanez a történet; ha x=0, értéke -1, ha x=1, akkor 1, ezeket jelöljük, összekötjük, és az x<=0-ra töröljük.

Mivel a függvény első része van értelmezve 0-ban, ezért annak az értékéhez szokás "teli karikát" rakni (vagyis megerősíted ott a pontot), míg a másik részén "üres karikát" rakunk, mivel ott az nincs értelmezve.

Látható, hogy a függvény minden pontjában szigorúan monoton nő, vagyis minden b helyhez van olyan [a;b) intervallum, hogy tetszőleges a-ra a f(a)<f(b) teljesül.

2. Az ábrázolás metódusa ugyanúgy megy, mint eddig, a 2 ábrázolása egy kicsit furfangos, ha nem tudod, hogy ennek a képe egy "vízszintes" egyenes, ami 2-nél metszi az y-tengelyt; ez a függvény vehető úgy, mint 0x+2, ekkor a függvényérték x=1-re 2, x=2-re 2, tehát a (0;2) és (1;2) pontokat kell ábrázolni és összekötni, majd a 0-nál kisebb és 2-nél nagyobb részt töröljük, ennek a két végére pedig teli karikát rakunk. Ennek a monotonitása: ha x<0, akkor szigorúan monoton csökken, ha 0≤x≤2, akkor monoton csökken és monoton nő (definíció szerint, de erre kitérek jobban, ha nem érted), x>2-re pedig szigorúan monoton nő.
0