Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
621
Egy nyolcfős társaságban 3 fiú van, 5 lány.
A) Ketten rendeltek (egyforma) desszertet a vacsora végén. A pincér véletlenszerűen lerakja két ember elé a desszertet. Mi a valószínűsége, hogy a megfelelő emberek elé teszi le?
B) Később még néhány fiú csatlakozik a társasághoz. Ekkor annak valószínűsége, hogy egy embert véletlenszerűen kiválasztva ő fiú, 2/3. Hány fiú csatlakozott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Összes esetek száma:
ahányféleképpen ki tudott választani a pincér 2 embert a 8 közül. Az pedig 8 alatt a 2:
`((8),(2))=(8·7)/(2·1)=28`
Kedvező esetek száma: csak az a jó, ha azt a 2 embert választotta a pincér, aki rendelte. Vagyis ez 1 eset csak.
Valószínűség = kedvező osztva összes: `1/28`

b)
`x` fiú jött még.

Fiúk száma: `3+x`
Lányok száma: `5`

Fiú választás valószínűsége:
Összes esetek száma: fiúk meg lányok együtt: `3+x+5`
Kedvező esetek száma: bármelyik fiú: `3+x`
`"kedvező"/"összes"=(3+x)/(8+x)=2/3`
Fejezd be...
Módosítva: 7 éve
1