Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sakk

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
628
Egy 6 × 6-ös sakktáblára véletlenszerűen lerakunk x darab bástyát. Mennyi az esélye, hogy
semelyik két bástya nem támadja egymást (két bástya akkor támadja egymást, ha ugyanazon a soron
vagy oszlopon állnak), ha
• x = 6
• x = 5
• x = 4
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kombinatorika, Valószínűség, esély, valszám, Faktoriális, permutáció, eloszlás, bástya
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Egyesével rakjuk le a bástyákat (szóval mintha számítana a sorrend)

a) `x=6`

Összes esetek száma: `36*35*34*33*32*31`
Kedvező esetek száma:
Az elsőt le lehet rakni 6 sorba és 6 oszlopba, `6*6` lehetőség.
A másodikat le lehet rakni 5 sorba és 5 oszlopba, `5*5` lehetőség
stb., tehát a kedvező esetek száma: `36*25*16*9*4*1`
A valószínűség:
`(36*25*16*9*4*1)/(36*35*34*33*32*31)`

b) `x=5`
Hasonlóan:
`(36*25*16*9*4)/(36*35*34*33*32)`

c) folytasd.
1