Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
609
Írja fel annak a körnek az egyenletét, amelyik a (x+2)négyzeten + (y-4)négyzeten =20 egyenletű körrel koncentrikus és kétszer akkora sugarú!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a kör középpontja `(x_0; y_0)` és a sugara `r`, akkor az egyenlete:

`(x-x_0)^2+(y-y_0)^2=r^2`

Tehát a te köröd középpontja `(-2; 4)`, sugara `sqrt(20)`. A koncentrikus azt jelenti, hogy az új körnek is ugyanez lesz a középpontja. A sugár viszont `2sqrt(20)` lesz, ennek a négyzete 80. Vagyis a keresett egyenlet:

`(x+2)^2+(y-4)^2=80`
1