Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10. Osztály trigonometria matek tz 2

Főoldal » Középiskola » Matematika
853
Egy fától 32 m távolságban áll Peti. 170 cm magasságból 33 fokos szögben látja a fát. Milyen magas a fa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A feladat leírása alapján felrajzolható az ábra, amit mellékeltem. 170 cm (1,7m) magasságból lát rá a fára 33°-os szögben. Tehát Peti és a fa között húztam egy vízszintes vonalat (kivontam Peti magasságát a fa magasságából. Kaptunk egy derékszögű háromszöget, aminek ismerjük egy szögét, a szöggel szemközti és melletti befogóját. Felírhatjuk a tangens függvényt átalakítva:
tg 33° = x/32
amiből x ≈ 20,78 m

Ez még nem a fa magassága, hiszen kivontuk ebből Peti 1,7 m-es magasságát, amit most hozzá kell adni:

20,78 + 1,7 = 22,48 m magas a fa.
0

Legyen
h = 1,7 m - Peti szemmagassága
L = 32 m - Peti távolsága a fától
α = 33° - a fa látószöge Peti szemmagasságából
β = a fa tövének depresszió szöge Peti szemmagasságából
Az első válaszoló rajzának jelöléseivel
α = FAC szög
β = EFA szög
H = ? - a fa magassága

Ezekkel a fa magassága
H = h + L*tg(α - β)
============
0