Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megcsinálni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
756
5,6,7,
8a feladatokat hogyan kell megcsinálni?
Válaszát előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
γαKedves Zsolt!
Javaslom, hogy trigonometrikus, és általában bármilyen geometriai feladat megoldásának úgy álljon neki, hogy rajzot készít.

5. feladat:
Készítettem egy ábrát, amelyiken a három eset egymás alatt látható. Az oszlop mindig vastagon szedett piros vonallal van jelölve, hiszen annak a mérete mindhárom esetben azonos marad.
Ábra alapján látható, hogy mindhárom háromszög derékszögű lesz.

a) Ez a legfelső háromszög. Ha az oszlop 1 egység, akkor az árnyéka 2 egység. Felírható a tangens függvény, azaz tanα = 1/2 . Ezt számológépbe beírva megkapja, hogy a kékkel jelölt szög α ≈ 26,57°
b) Ez a középső háromszög. Az oszlop szintén egy egység, akkor az árnyéka 3 egység. Felírható ismét a tangens függvény, azaz tanβ = 1/3 . Számológépbe beírva megkapja, hogy a zölddel jelölt szög β ≈ 18,43°
c) Ez a legalsó háromszög. Az oszlop most is ugyanakkora, egy egység, az árnyéka pedig 5 egység. Ismét tangens függvény, azaz tan γ = 1/5 . Számológépbe beírva megkapja, hogy a narancssárga szög γ ≈ 11,3°

Most csak erre volt időm.
1

A 6. feladathoz
1

Valaki a 7-es 8-as feladatban tudna segíteni?
0

7. feladat
Ez egy közönséges Pitagorasz tétellel megoldható.

8. feladat
Ha ismert egy háromszög két oldala és az általuk közrezárt szög, akkor a szögfelező egyenlő a két oldal harmonikus közepének és a félszög koszinuszának szorzatával.
Ha érdekel a levezetése, itt megtalálod:
https://i.imgur.com/O8wPj5G.png

A feladat megoldását itt láthatod.
https://i.imgur.com/BkpwDRk.png
0