Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometriában kellene egy kis segítség...

Főoldal » Középiskola » Matematika
661
Sziasztok!
Igazából szeretném megtudni, hogy ha egységkörrel ábrázoljuk egy koordináta-rendszerben ugye a tetszőleges szög szinuszát, és koszinuszát, és ennek az egységvektornak a szöge 0⁰≤α≤90⁰ akkor miért pont az első koordinátája a cos, a második pedig a sin? Meg az összes többi eseteben is ugye így van, bármelyik síknegyedet vesszük alapul. Lehet, hogy tök egyszerű magyarázata van, de én nem jöttem rá. Akár rávezetésnek is örülnék, hogy gondolkozhassak rajta. :)
Megjegyzés: Tudom, hogy az α szög nem nagyobb/kisebb egyenlő, mint 0, és 90 fok, de az egyenlőség nélküli relációjelet egyszerűen nem találtam. :P
Előre is nagyon köszönöm a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
trigonometria, Koszinusz, Szinusz, egységvektor
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Na jó nem kommentálom magam... <><><><><>, a billentyűmet nem néztem, csak a felajánlott matematikai szimbólumokat, jeleket. :D
0

Rajzold fel, látni fogod, hogy az átfogó 1, az x koordináta a szög melletti befogó, ezért x=x/1=cos α
Az y meg a szöggel szemközti befogó, ezért y=y/1=sin α
1