Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Konstitúciós képletek

142
Valaki el tudná magyarázni, hogy az van pl.
2-metil-4etil-5metiloktán, azt hogy írjuk fel képletben? Valaki magyarázza el!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Ez lehet, hogy egy picit bonyolult lesz, de ha van kérdésed írj nyugodtan, mert amúgy nem nehéz.
Ez tulajdonképpen a IUPAC (ejtsd: jupak) szerinti nevezéktan, hogy a világ összes részén az összes vegyész ugyan arra a szerves vegyületre gondoljon, ne legyenek nyelvi gondok az elnevezéssel.
Na de ennyit a töltelékdumáról.
A fenti vegyület elnevezése helytelen, 4-etil-2,5-dimetiloktán a helyes neve.
A metil, és az etil az tulajdonképpen egy alkilcsoport, amit úgy képzel, hogy a megfelelő szénhidrogénből egy hidrogénatomot "elveszel". Pl. az alkánok általános összegképlete: CnH2n+2n, tehát kétszer annyi plusz kettő hidrogénatom van egy alkánban, mint amennyi szén. (Pl. bután: C4H10).
A homológ sor az alkánok esetében ugye úgy néz ki, hogy metán-etán, propán, bután, pentán, stb... Ezekből származtatható alkilcsoportok elnevezésénél pedig az -án végződést -il végződésre cseréled, tehát: metil, etil, propil, butil, pentil, stb...
Írjuk fel az összegképleteket! Metán: CH4, etán: C2H6, propán: C3H8, stb...
A megfelelő alkilcsoportok képlete tehát (mínusz egy hidrogén): -CH3, -C2H5, -C3H7. (Az alkilcsoportok önmagukban nem léteznek, mindig kapcsolódnak egy szénlánc valamelyik szénatomjához!!!!!)
Na ezt akkor megbeszéltük.
Egy ilyen szénhidrogén IUPAC szerinti elnevezése szabályok alapján történik.
Ezeket a szabályokat nem írom le, hanem lefényképezem a csatolmányban megtalálod. Ezek nagyok fontosak, ha ezeket nem tudod úgy nem tudsz elnevezni egy vegyületet!
Ennél az egy vegyületnél leírom a menetét:
Oktánvázas vegyület, tehát az alapváz 8 szénatomos, mert az oktán a homológ sorban a 8. (C8H18, benzinek fontos összetevője).
A számok az alkilcsoportok előtt az ún. helyzetszám, ami azt jelzi, hogy hányadik szénatomhoz/szénatomokhoz kell "odarakni" az alkilcsoportot.
Tehát ebben az esetben lerajzolod az oktán vázát hidrogének nélkül (8 szánatom egymás mellett egyszeres szigma kovalens kötésekkel összekötve), majd a 2., és az 5. szénatomhoz "bekötsz" egy metilcsoportot (-CH3), a 4. szénatomhoz pedig egy etilcsoportot (-C2H5).
Ezt lerajzoltam Neked a második csatolt képen.
Arra kell figyelni, hogy amikor lerajzolod a 8 szénatomot hidrogének nélkül, akkor be is kell őket számozni, (a szabály szerint úgy, hogy a kapcsolódó csoportok a lehető legkisebb helyzetszámot kapják).
Ha kész vagy a csoportok "ráillesztésével", akkor telíted a vegyületet hidrogénekkel annak tudatában, hogy a szénatom négy vegyértékű. Egy vegyértéket visz el egy hidrogén.
Természetesen alkéneknél, és alkineknél is ugyan ez a helyzet, de két dologra figyelni kell:
1. Végződés
2. Általános képletük értelemszerűen különbözik.
0