Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Konstitúciós képletek

626
Valaki el tudná magyarázni, hogy az van pl.
2-metil-4etil-5metiloktán, azt hogy írjuk fel képletben? Valaki magyarázza el!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
Ez lehet, hogy egy picit bonyolult lesz, de ha van kérdésed írj nyugodtan, mert amúgy nem nehéz. :)
Ez tulajdonképpen a IUPAC (ejtsd: jupak) szerinti nevezéktan, hogy a világ összes részén az összes vegyész ugyan arra a szerves vegyületre gondoljon, ne legyenek nyelvi gondok az elnevezéssel.
Na de ennyit a töltelékdumáról. :D
A fenti vegyület elnevezése helytelen, 4-etil-2,5-dimetiloktán a helyes neve.
A metil, és az etil az tulajdonképpen egy alkilcsoport, amit úgy képzel, hogy a megfelelő szénhidrogénből egy hidrogénatomot "elveszel". Pl. az alkánok általános összegképlete: CnH2n+2n, tehát kétszer annyi plusz kettő hidrogénatom van egy alkánban, mint amennyi szén. (Pl. bután: C4H10).
A homológ sor az alkánok esetében ugye úgy néz ki, hogy metán-etán, propán, bután, pentán, stb... Ezekből származtatható alkilcsoportok elnevezésénél pedig az -án végződést -il végződésre cseréled, tehát: metil, etil, propil, butil, pentil, stb...
Írjuk fel az összegképleteket! Metán: CH4, etán: C2H6, propán: C3H8, stb...
A megfelelő alkilcsoportok képlete tehát (mínusz egy hidrogén): -CH3, -C2H5, -C3H7. (Az alkilcsoportok önmagukban nem léteznek, mindig kapcsolódnak egy szénlánc valamelyik szénatomjához!!!!!)
Na ezt akkor megbeszéltük.
Egy ilyen szénhidrogén IUPAC szerinti elnevezése szabályok alapján történik.
Ezeket a szabályokat nem írom le, hanem lefényképezem a csatolmányban megtalálod. Ezek nagyok fontosak, ha ezeket nem tudod úgy nem tudsz elnevezni egy vegyületet!
Ennél az egy vegyületnél leírom a menetét:
Oktánvázas vegyület, tehát az alapváz 8 szénatomos, mert az oktán a homológ sorban a 8. (C8H18, benzinek fontos összetevője).
A számok az alkilcsoportok előtt az ún. helyzetszám, ami azt jelzi, hogy hányadik szénatomhoz/szénatomokhoz kell "odarakni" az alkilcsoportot.
Tehát ebben az esetben lerajzolod az oktán vázát hidrogének nélkül (8 szánatom egymás mellett egyszeres szigma kovalens kötésekkel összekötve), majd a 2., és az 5. szénatomhoz "bekötsz" egy metilcsoportot (-CH3), a 4. szénatomhoz pedig egy etilcsoportot (-C2H5).
Ezt lerajzoltam Neked a második csatolt képen.
Arra kell figyelni, hogy amikor lerajzolod a 8 szénatomot hidrogének nélkül, akkor be is kell őket számozni, (a szabály szerint úgy, hogy a kapcsolódó csoportok a lehető legkisebb helyzetszámot kapják).
Ha kész vagy a csoportok "ráillesztésével", akkor telíted a vegyületet hidrogénekkel annak tudatában, hogy a szénatom négy vegyértékű. Egy vegyértéket visz el egy hidrogén.
Természetesen alkéneknél, és alkineknél is ugyan ez a helyzet, de két dologra figyelni kell:
1. Végződés
2. Általános képletük értelemszerűen különbözik. :)
0