Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenest meghatározó adatok a koordináta rendszerben

Főoldal » Középiskola » Matematika
1120
Adjuk meg az egyenes három különböző irányvektorának koordinátáit, ha adott két pont:
a, A(-3;2) és B(3;2)
B, A(2;2) és B(2;-1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az A ponthoz és B ponthoz tartozó helyvektorok különbsége adja az egyik irányvektort.
Azt viszont tudni kell, hogy az egyenes irányvektorai nem lesznek lineárisan függetlenek, azaz kettőt v és w-t kiválasztva közülük, az egyik mindig kifejezhető w=λ·v alakban, ahol λ≠0 tetszőleges skalár mennyiség. Tehát a.) feladatnál v=a-b=(-6; 0) így a másik kettő lehet (6;0) és (3; 0). Míg a b.) feladat esetén v=a-b=(0; 3) és a másik kettő lehet (0; 6) vagy (0; 1).
Módosítva: 7 éve
0