Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek egyéntől mért távolsága

Főoldal » Középiskola » Matematika
647
Számítsd ki a P(-2;1)pontnak az e:3x+y=10 egyenestől mért távolságát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek egyéntől mért távolsága
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megoldást vázlatosan ismertetem:
Tehát kell egy egyenes (y=10-3x) és egy rajta kívül fekvő pont P(-2; 1) távolsága.
A merőleges egyenes iránytényezője 1/3. Az y=(x+5)/3 egyenes átmegy az adott ponton.
A két egyenes M(5/2; 5/2) pontban metszi egymást. Kell még a PM távolsága, amit a távolság-
képlettel számolhatunk ki. ` d=3sqrt(10)/2`
Módosítva: 7 éve
0