Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki ezek nem mennek

Főoldal » Középiskola » Matematika
515
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Közös nevezőre hozzuk a törteket. Az első tört nevezőjében egy azonosságra átírható a kifejezés,így ez lesz a közös nevező:
(x+2)(x-2)

Kikötés törtek esetén: a nevező nem lehet 0
Egy szorzat akkor egyenlő 0-val ha valamelyik tényezője 0.
x+2≠0
x≠-2
És x-2≠0
x=2

2(3x+4)/(x+2)(x-2)-(x-2)2/(x+2)(x-2)= (x+2)2/(x+2)(x-2)

Ezután beszorzunk a nevezővel így eltűnnek a törtek:
2(3x+4)-(x-2)2=(x+2)2

Felbontjuk a zárójeleket és összevonunk:
6x+8-x2+4x-4=x2+4x+4
0=2x2-6x+8
0=x2-3x+4

A másodfokú egyenlet megoldóképletébe behelyettesítve megkapjuk az eredményeket:

x1,2= 3+- 9-16 /2

Nincs megoldása mert negatív számból nem lehet gyököt vonni

Másik feladatot is hasonlóan oldjuk meg. Közös nevező (x+3)(x-3)
Itt is a jobb oldalon lévő tört nevezője felírható ilyen alakban. Itt csak arra kell figyelni, hogy a második tört nevezőjében nem x-3 szerepel hanem a -1szerese így a törtet meg kell szorozni -1el.

Kikötés:
x+3≠0
x≠-3
És
x-3≠0
x≠3

7(x-3)/(x+3)(x-3)+8(x+3)/(x+3)(x-3)=18/(x+3)(x-3)
7x-21+8x+24=18
15x=15
x=1
Módosítva: 7 éve
1