Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika szöggyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
562
Az alabbi 5 kerdesre lenne szukseg a valaszra csutortok reggel 8ig.Levezetessel.
Elhavazodtam es van még 5x ennyi dinamikai feladat is amit csinalok.
Nagy segitseg lenne.
Koszonom elore is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, szöggyorsulás, Kinematika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

5
1)
`t=5\ s`
`ω=25 1/s`
`r=10\ cm="0,1"\ m`

érintő irányú gyorsulás: az a kerületi sebesség gyorsulása. 0-ról `t` idő alatt felgyorsult `v`-re, ami `v=r·ω`
Gyorsulás: `v=a·t`
`a=v/t=(r·ω)/t=...\ m/s^2`

Szöggyorsulás (β): 0-ról `t` idő alatt felgyorsul `ω`-ra:
`ω=β·t`
`β=ω/t=...\ 1/s^2`

Lehetett volna úgy is számolni, hogy `a=r·β`, ezért `β=a/r=...`
Módosítva: 7 éve
0

2)
`t=80\ s`
`r=30\ cm="0,3"\ m`
`v=2\ m/s`
Ekkora sebességről lassult nullára. (A lassulás is gyorsulás, csak negatív.)
Ugyanaz, mintha nulláról gyorsulna `v`-re, csak negatÍv. A gyorsulás ez lenne:
`v=a·t`
`a=v/t=(2\ m/s)/(80\ s)=1/40 m/s^2`
Ezért a gyorsulás (lassulás) `-1/40 m/s^2`

Szöggyorsulás:
`a=r·β`
`β=a/r=(-1//40 m/s^2)/("0,3"\ m)=-1/12 1/s^2`
0

3)
`t=10\ s`
`v_0=3\ m/s`
`v=6\ m/s`

A kerékpár gyorsulása:
`v=v_0+a·t`
`a=(v-v_0)/t=(6-3)/10="0,3"\ m/s^2`

`r=30\ cm="0,3"\ m`
Szöggyorsulás:
`a=r·β`
`β=a/r=...\ 1/s^2`
0

4)
`r=100\ m`
kerületi sebessége `v=20\ m/s`
kerületi gyorsulása: `a=3\ m/s^2`

a) `a_(cp)=v^2/r=...`
b) `β=a/r=...`
c) a két gyorsulás (centripetális meg érintőirányú) merőleges egymásra, eredőjük vektoriális összegként áll elő, vagyis Pitagorasszal számolható:
`a_"össz"=sqrt(a^2+a_(cp)^2)=...`
0

5)
`v=15\ m/s`
`a=2\ m/s^2`
`a_(cp)="1,5"\ m/s^2`

Az össz gyorsulás most is Pitagorasszal számolható, mint a 4)-nél:
`a_"össz"=sqrt(a^2+a_(cp)^2)=...`

Sugár: Tudjuk, hogy `a_(cp)=v^2/r`, ebből kijön a sugár:
`r=v^2/a_(cp)=...`
1