Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Fizika
509
29. feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a Nap tömege `M`, a bolygóé `m`, a pályasugár `r`, a gravitációs állandó `gamma`, `omega` pedig a keringés szögsebessége. A Nap által a bolygóra kifejtett erő szolgál centripetális erőként:

`gamma*(m*M)/r^2=m*r*omega^2`

A bolygótömeggel egyszerűsíthetünk, az `omega` szögsebességet pedig kifejezhetjük a `T` keringési idővel:

`gamma*M/r^2=r*((2 pi)/T)^2`

Kifejezve a keringési időt:

`T=sqrt((4 pi^2 r^3)/(gamma M))``=``sqrt((4 pi^2*(220*10^9)^3)/(6.674*10^-11*2*10^30))``~~``56118466\text{s}``~~``649.5\text{nap}`
0