Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vlaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Fizika
503
24-es kérdés
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Newton szerint a ruha annyival nyomja kifelé dobot, amennyivel a dob nyomja befelé a ruhát. A dob pedig annyival nyomja a ruhát, amennyi annak körpályán tartásához szükséges (tehát a nyomóerő szolgál centripetális erőként). A centripetális erő `F=mR omega^2`. Itt az `omega` szögsebességen kívül minden adott. Viszont adott a fordulatszám is, ami arányos a szögsebességgel: `omega=2 pi n`. Vagyis a centripetális erő `F=4 pi^2 mRn^2`. Már csak annyi dolgunk van, hogy az adatokat átváltsuk SI egységekbe:

`m=30\text{dkg}=0.3\text{kg}`

`R=(50\text{cm})/2=0.25\text{m}`

`n=400 1/\text{min}=20/3 1/\text{s}`

Tehát a kérdezett erő:

`F``=``4 pi^2 mRn^2``=``4 pi^2 * 0.3*0.25*(20/3)^2``~~``131.6\text{N}`
0