Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3187
Egy dobozban 5 fehér golyó van.Hány piros golyót tegyünk a dobozba,hogy a fehér golyó kihúzásának valószinűsége 0,25 legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`0.25=1/4`, tehát azt szeretnénk, hogy az összes dobozban lévő golyó negyede legyen fehér. Minek a negyede 5? Hát a 20-nak. Tehát 15 piros golyót kell az 5 fehér mellé tenni.

Most nagyon szép számok voltak megadva, de azért nézzük meg, hogyan lehetne általánosan csinálni. Legyen a piros golyók száma `p`. Ekkor összesen `p+5` golyó van a dobozban, tehát annak a valószínűsége, hogy fehér golyót húzunk `5/(p+5)`. Azt szeretnénk, hogy ez 0,25 legyen, tehát a `5/(p+5)=0.25` egyenletet kell megoldani. Innen `p=15`.
Módosítva: 7 éve
0