Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika polinomok szorzattá alakítása

Főoldal » Középiskola » Matematika
1871
Nem értem mert hiányoztam és segítséget szeretnék kérni. Azt szeretném hogyha elmagyarázná nekem valaki az egészet 9.o.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4

Teljes négyzetté alakítás érdekel, vagy melyik része?
0

Feladatok teljes négyzetre

Természetes, hogy a jobb oldalon álló többtagú kifejezéseket felírhatjuk szorzatalakban (hatványalakban) is.

Az (1) azonosság szerint az a^2 +2ab + b^2 háromtagú kifejezésről felismerhetjük, hogy az azonos (a + b)^2-nel:

a^2 + 2ab + b^2 = (a + b)^2.

1. példa:

a) 9a^2 + 6ax^3 + x^6 = (3a)^2 + 2(3ax3)+ (x3)^2 = (3a + x3)^2;

b) 81a^6-36a^3 + 4 = (9a3-2)^2;

c) 49x10- 42x7 + 9x4 = (7x5-3x2)^2.

Ennél a három példánál a bal oldalon álló háromtagú kifejezésre azt mondjuk, hogy azok teljes négyzetek. A következő példákban a bal oldalon álló kifejezések nem teljes négyzetek, de azoktól nem sokban különböznek, így azokat kiegészíthetjük teljes négyzetekké.

2.példa:

a) 16a^2- 24a+ 10 = (16a2- 24a + 9) + 1 = (4a - 3)2 + 1;

b) x^2 + 6x = (x2 + 6x + 9) - 9 = (x + 3)2-9.

Hasonlóan megfordíthatjuk a két tag összegének köbénél látott (2) azonosságot is:

a^3 + 3a2b + 3ab^2 + b^3 = (a + b)^3.

3.példa:

a) x^3 -6x^2 + 12x - 8 = (x - 2)^3;

b) 8a^3-12a2b^2 + 6ab^4-b^6 = (2a - b^2)^3.
2

Nagyon szépen köszönöm mondenkinek
0