Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5.osztály Tört

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2004
Tud valaki segíteni nagyon nem értem ,hogy kellene megoldani
Feladat: Peti könyveinek egy harmad részét a felső polcra tette egy negyed részét a középső polcra. Az alsó polcon 25 könyv van.
Hány könyve van Petinek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Petinek összesen x db könyve van. A feladatból kiderül hogy három polc van összesen.
Ha a törteket közös nevezőre hozzuk akkor láthatjuk hogy:

1. Polcon 4/12-ed része van
2. Polcon 3/12-ed része van
3. Polcon 5/12-ed része van

12/12-4/12-3/12=5/12

Tehát a 3. Polcon az összes könyv 5/12-ed része van ami 25db.
Egy számnak valahányad részét úgy kapjuk meg, hogy beszorozzuk vele:
x*5/12=25

Ahhoz hogy megtudjuk mennyi könyv volt összesen a végeredményt osztanunk kell a törttel.
25/ 5/12
Törttel úgy osztunk hogy a reciprokkal szorzunk, vagyis:
25*12/5=60

Tehát 60 könyv volt összesen.

Ellenőrzés:
1. polc 60*1/3=20
2. polc 60*1/4=15
3. polcon a maradék 60-20-15=25
0