Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos lenne

Főoldal » Középiskola » Matematika
2746
Egy 10 cm sugarú körbe irt téglalap oldalainak aránya 3:4.Mekkorák téglalap oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Thalesz-tételéből adódóan egy téglalap köré írt körének átmérője a téglalap átlója, vagyis a téglalap átlója 20 cm. Legyen a téglalap két oldala 3x és 4x, ekkor (3x):(4x)=3:4 teljesül. Az átló és az oldalak egy derékszögű háromszöget határoznak meg, ahol az átló az átfogó, így felírhatjuk a Pitagorasz-tételt:


(3x)^2+(4x)^2=20^2

9x^2+16x^2=400

25x^2=400

x^2=16

x=4, tehát a téglalap oldalai:


3*4=12 cm

4*4=16 cm.
0