Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Űrhajós

Főoldal » Középiskola » Fizika
458
Egy űrhajós 70 ora 50 perces repulese soran 48 fordultott tett meg a Föld körül.
A pálya nagyjabol egy 6600 km sugaru kör volt.
Mekkora volt az űrhajó sebessege illetve centripetális gyorsulasa?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Egyenletes, Körmozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r=6600\ km`
70 óra 50 perc alatt 48 forulat, akkor osszad el, hogy egy fordulat mennyi `t` idő volt. Mondjuk órában.
Aztán egy kör hossza `s=2rπ`, szorozd ki, hogy hány km a kör `s` kerülete.
A sebesség akkor, ha `s` utat tesz meg `t` idő alatt, akkor `v=s/t`. Számold ki. km/h lesz.

A centripetális gyorsuláshoz az `r` sugarat át kell váltani méterbe, a `v` sebességet pedig m/s-ba. Aztán `a_"cp"=v^2/r`
0