Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
632
6 feladatban segítene valaki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Valószínűség
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
6) Az elemi események azok, amik megtörténhetnek, tehát fel kell írnunk az összes kétjegyű számot, ami képezhető, ehhez kellene tudni, hogy minden esetben az első dobozból húzunk-e, de első körbe vegyük úgy, hogy igen, ekkor a képezhető számok: 14, 15, 16, 17, 24, 25, 26, 27, 34, 35, 36, 37, ezekből összesen 12 darab van.

Mivel mindegyik szám azonos valószínűséggel fordulhat elő, ezért a klasszikus valószínűségi modellel számoljuk a valószínűséget; kedvező esetek száma/összes eset száma.

a) 17, 26, 35 esetén valósul ez meg, tehát 3/12=1/4=0,25=25% a valószínűsége.
b) 15, 24, ekkor 2/12=1/6=~0,167=16,7% a valószínűsége, de mivel 1/6 értéke nem véges tizedestört, ezért a legpontosabban az adja meg a valószínűséget.
c) Egy szám akkor osztható 9-cel, ha számjegyeinek összege osztható 9-cel. Lévén a legkisebb számjegy az 1, a legnagyobb számjegy a 7-es, ezért elvileg a számjegyek összege 1+1=2 és 7+7=14 közé esik, ezek között 1 darab osztható van, a 9-es, tehát a számjegyek összegének 9-nek kell lennie, és ez 27, 36 esetén történik meg, tehát 2/12=1/6=~0,167=16,7% a valószínűség.
d) Egy szám akkor osztható 3-mal, ha számjegyeinek összege osztható 3-mal, esetünkben 3;6;9 lehet ez az összeg, tehát 15, 24, 27, 36 számok esetén jön ez össze, így a valószínűség 4/12=1/3=0,333=33,3%.
1