Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Centrifugaba helyezett test

Főoldal » Középiskola » Fizika
513
Egy Centrifugaba helyezett testen a nehezsegi gyorsulasanal 500-szor nagyobb centripetalis gyorsulast akrunk letrehozni. A centrifuga dobjanak sugara:0,15m.
Mekkora legyen a fordulatszám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, Egyenletes, Körmozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`r="0,15"\ m`
Fordulatszám: hány fordulatot tesz meg 1 sec alatt. A jele `n`. Ez a kérdés.
Egy fordulat az egy teljes kör, annak a hossza `2rπ`. (Ezt ki is lehetne számolni, hogy hány méter, de egy darabig még hagyjuk.)
`n` fordulat hossza `n·2rπ`
Ezt 1 sec alatt teszi meg, ezért e kerületi sebesség: `v=(n·2rπ)/(1sec)`, ez m/s lesz.
A centripetális gyorsulás:
`a_(cp)=v^2/r=(n·2rπ)^2/r=n^2·4·r·π^2`, ez pedig m/s^2 lesz.

A nehézségi gyorsulás 10 m/s^2, 500-szorosa 5000 m/s^2
`5000=n^2·4·r·π^2`
`n=sqrt(1250/(r·π^2))=...`
Számold ki.
0