Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
715
A Föld forgasabol adodoan az Egyenliton allo ember körmozgast vegez a Föld közeppontja körül, a mozgas periodusideje 23h 56min.
Mekkora az embernek a fordultszama, szogsebseege, keruleti sebessege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Egyenletes, Körmozgás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Fordulatszám: 1 fordulatot tesz meg 23h 56min alatt. Azt számold át másodpercbe, lesz `t` másodperc. És akkor a fordulatszám `n=1/t=...`

Szögsebesség: 360 fokot, vagyis 2π radiánt tesz meg `t` másodperc alatt, ezért a szögsebesség `ω=(2π)/t=...`

Kerületi sebesség: Nincs megadva a Föld sugara, vagy a kerülete. Számoljunk 40 000 km-rel, ami a Föld kerülete a méter régi definíciója szerint.
Szóvel megtesz 40 millió métert `t` másodperc alatt, akkor pedig a kerületi sebesség `v=40000000/t=...`
0