Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 8.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
614
Valaki segít a 2.b-ben meg a hármasban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matek, módusz, medián
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
2b) A relatív gyakoriságot sort úgy kapjuk, hogy az adat számosságát (darabszámát) elosztjuk az adathalmaz elemszámával (hasonlatosan az átlaghoz), tehát a 8 meccs alatt összesen 41+37+36+41+52+60+50+43=360 kosár született, így:
1. meccs: 41/360=~0,11
2. meccs: 37/360=~ 0,10
3. meccs: 36/360=~0,1
4. meccs: 41/360=~0,11
5. meccs: 52/360=~0,14
6. meccs: 60/360=~0,17
7. meccs: 50/360=~0,14
8. meccs: 43/360=~0,12

3) Érdemes a mediánból kiindulni; azt akarjuk, hogy a középső két tag átlaga 13 legyen, így legegyszerűbb, ha a középső két tag a 13, a többi tag 1-esével nőjön:

4; 5; 6; ... ; 13; 13; 14; 15; ... 22, de mivel a tagok összege az átlag miatt 20*15=300-nak kell lennie, ennek pedig az összege 260, ezért az utolsó taghoz adjunk még 40-et:

4; 5; 6; ... ; 13; 13; 14; 15; ... 21; 62. Azt akarjuk, hogy 14 legyen a módusz, vagyis a legtöbb tag, ehhez a 15-ből vegyünk le 1-et, a 16-ból 2-t, így 3-mal csökkent az adathalmaz összege, így 3-mal növeljük az utolsó tagot:

4; 5; 6; ... ; 13; 13; 14; 14; 14; 17; 18; ... ; 21; 65

Ennek az adatsornak az átlaga 300/20=15, módusza 14, mivel a 14-ből 3 van, a többi adatból legfeljebb 2, mediánja 13, mivel a középső két tag átlaga (13+13)/2=13.
1