Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Emelt matekos feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1002
X^4 -y^4 =65
X^2 + y^2 =5

Ezt a két feladatot valaki el tudná magyarázni, hogy hogy oldom meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez két feladat? Nem egy kétismeretlenes egyenletrendszer?
1

X^4 -y^4 =65
X^2 + y^2 =5

a=x^2
b=y^2

felírod:
a^2 - b^2 = 65
a + b = 5
a = 5 - b

behelyettesítés I:
(5-b)^2 - b^2 = 65

25-10b+b^2 - b^2 = 65
-10b = 40
b = -4

behelyettesítés II:
a - 4 = 5
a = 9

Tudjuk a-t (9), és b(-t) -4.

a=x^2
9=x^2
x=3 vagy -3

b=y^2
-4=y^2
y=2i vagy -2i (i az imaginárius szám)
1