Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adott A(-5;2) és B(-3;4) pont.

Főoldal » Középiskola » Matematika
756
Írja fel az A és B pontokon átmenő egyenes egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy az egyenesen bármely 2 pont által meghatározott részen a meredekségek megegyeznek (az egyenes meredeksége konstans). A meredekséget úgy kapod meg, hogy ha veszel 2 pontot, és az y értékeik eltérését elosztod az x értékeik eltérésével: m = (y2-y1) / (x2-x1).

Felveszel tehát egy futópontnak hívott segédpontot, ennek koordinátái x, y; majd felírod az egyenes meredekségét először a futópont és A, majd a futópont és B között.

Tehát: (y-4) / (x+3) = (4-2) / (-3+5).
Átalakítás és egyszerűsítés után: y-4 = x+3
Átrendezés után: x - y = -7 (ebben az alakban vannak általában az egyenes egyenletek felírva)
Módosítva: 7 éve
0