Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holokausz fogalmazás

3121
Sziasztok!
Holokauszról tudna nekem írni fogalmazást ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Ha azt a szót hallod, hogy genocídium talán semmi nem jut eszedbe. Pedig milliók estek áldozatául ezzel a latin szóval jelzett szörnyűségnek. Genocídium a szervezett népirtás. A XX. század mindkét világháborújában találkozhattunk ezzel. Az I. világháborúban az akkori török vezetés miatt kb. 600-800 ezer örmény halt meg, de a törökök nem akartak minden örményt kiirtani. A II. világháborúban más volt a helyzet. Hitler a Mein Kampf-ban megfogalmazta a fajelméletet, vagyis hogy vannak olyan népek, például a zsidók és a cigányok, amelyek kiirtandóak. Ez Európában mintegy 11 millió zsidó emberre vonatkozhatott. A tényleges áldozatok száma legalább 6 millióra tehető. A zsidók második világháborús népirtásának saját elnevezése van. Holokausztnak nevezi a történelem. Holo causis görög kifejezés, azt jelenti: egészen elégő áldozat. A zsidóság saját véres tragédiájára a Soa (Soá) kifejezést használja, ami héberül teljes pusztulást, katasztrófát jelent.
Már a II. világháború előtt gettókba zárták a nácik a zsidókat, akiknek sárga csillagot kellett viselniük. A háború kitörése előtt létrehozták a koncentrációs táborokat, amelyek a német hadigazdaságot szolgálták ki. A német területszerzések során gyorsan bővült a lágerek száma. Európa minden országából kerültek ide emberek. A borzalmas körülmények miatt a koncentrációs táborokban az emberek tömegesen pusztultak el. A nácik ezt kevésnek tartották, ezért kifejezetten megsemmisítő táborokat is létrehoztak. 1942 januárjában a vansee-i konferencián hangolták össze Endlösungot (Endlőzungot), azaz a „Végső megoldást“. 1942-től kezdve a megszállt területekről megkezdték a zsidók haláltáborokba történő deportálását.
Megkezdődtek az ipari méretű kivégzések. Elsőként a munkára képtelen, idős, fogyatékos embereket, nőket és gyerekeket irtották kezdetben sortüzekkel. A tömeges kivégzések a német katonák mentális állapotára tragikusan hatottak, és a nácik szerint nem voltak eléggé „hatékonyak“. Ezért új nagyüzemi gyilkolási technikát alkalmaztak, az elgázosítást. A beérkező deportáltakat szétválogatták a még munkaképesekre és a munkaképtelenekre. A hajukat lenyírták, ruháikat elvették. A munkaképteleneket egy zuhanyzószerű terembe vitték, ahol elgázosították őket. A szörnyű kínok között meghalt emberek aranyfogait kiszedték, szemüvegeiket, művégtagjaikat is felhasználták. A megmaradt testeket krematóriumokban elégették.
A legismertebb ilyen megsemmisítő tábor, a holokauszt szimbólumává vált Auschwitz volt. A kapuján lévő cinikus „Arbeit macht frei.” – A munka szabaddá tesz“ – felirat visszautal egy német középkori szokásjogra. A „Stadtluft macht frei“ annyit jelentett, ha egy jobbágy egy évet és egy napot a városban töltött úgy, hogy ura nem fogta el, akkor felszabadult. A kivégzettek 90%-a zsidó volt, de az európai cigányság is a kiirtottak listáján szerepelt. Több mint 200 ezer roma is meghalt a holokauszt során. Deportáltak a táborokba melegeket, fogyatékosokat, de még katolikus papokat is, bárkit, akik nem teljesítették a nácik elvárásait.
Magyarországon 1944 márciusáig, a német megszállásig munkaszolgálatot szerveztek. Ilyen munkaszolgálatban halt meg Rejtő Jenő író a szovjet fronton. Amikor már látható volt, hogy a szovjet csapatok elfoglalják Magyarországot, a munkaszolgálatosokat elkezdték nyugatra hajtani. Akik nem bírták az erőltetett menetet, azokat agyonlőtték. Így halt meg Radnóti Miklós és Szerb Antal is. Magyarországról Adolf Eichmann utasítására kezdődött meg a zsidók deportálása. 1944. május 15 és július 9 közt, azaz 56 nap leforgása alatt elgázosították szinte a teljes magyar zsidóságot. Erről a korszakról szól Kertész Imre Nobel-díjas regénye, a Sorstalanság. Voltak, akik próbálták menteni a zsidókat. Emberek bújtatták őket, a katolikus egyház hamisított keresztleveleket adott ki nekik. A legnagyobb embermentő Raoul Wallenberg svéd diplomata volt, aki több tízezer zsidó megmentésben vett részt. Budapesten két nagy intézmény állít a holokausztnak emléket. A Terror Háza, ami a kommunista hatalomátvétel előtt Szálasiék nyilas központja volt, és a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont.
1