Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
466
Előre is köszönöm 3522.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A függvényednek minden a_n-re ki kell találnia egyértelműen b_n-t.
Mivel b_n=b_0+n*d_2, illetve b_0-t és d_2-t adottnak tekintjük, így csak az n-et kell meghatároznuk a_n ismeretében.
Mivel minden n-re: a_n=a_0+n*d_1, innen: n=(a_n-a_0)/d_1. Ezt visszahelyettesítve b_n képletébe adódik az a_n-ben elsőfokú kifejezésed, mint f függvény:
f(a_n)=b_0+((a_n-a_0)/d_1)*d_2
0