Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
868
Milyen hosszú az az egyenes lejtő, amelyik az elejétől a végéig 18 m-t emelkedik és a vízszintessel bezárt szöge 10 fok. Vízszintesen mérve milyen távol van a lejtő kezdete a végétől?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
egy háromszög ként képzeld el, ahol tudod az egyik befogót, és a vele szembeni szöget.
H=18 a magasságod.

Innen a S, azaz az átfogó, vagy a lejtő hossza megadható úgy, hogy sin1O⁰=H/S, vagyis S=H/sin1O⁰, ami 1O3,66m
A lenti hosszad, ami legyen L, pedig a tan1O⁰=H/L, összefüggésből jön ki, innen L=1O2,O8.

Az eredményből az látható, hogy L majdnem egyenlő S, de ez a kis szög mérete miatt van, általánosan ha a szöged 5⁰ nál kisebb, akkor a tan és sin azonos eredményt ad
Módosítva: 7 éve
1