Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok. Nagyon kéne a segítség! Köszönöm előre is.

Főoldal » Általános iskola » Kémia
3665
Mit mivel jelölünk?

atom - molekula - kémiai részecskék - anyagi halmazok (anyagokat) - kémiai reakciók. (Három közül lehet választani: egyenlet, vegyjel, képlet)


Írd le a hidrogén égésének egyenletét!

Kiindulási anyagok Keletkezett anyag

Neve:...........+........... =..................

Jele:...........+........... =..................

A kiindulási anyag egy oxigénmolekulája (két oxigénatomja) ............ hidrogénatommal, vagyis ............. hidrogénmolekulával egyesül, és ............. vízmolekula keletkezik.


Írd le egyenlettel a kalcium és az oxigén közötti reakciót!

A kiindulási anyagok jele:......, ......

A keletkezett anyag neve:....., jele:.....

Jelöljük a folyamatot: ..........+.......=........

1 mol oxigénmolekula (2 mol O-atom) hány mól kalciummal reagál? .............

Ebből hány mól kalcium-oxid keletkezik? .............

egyenlet: .............+...........=..........

anyagmennyiségek: ........+.........=.........

tömegek: ...........+..........=.........
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
vegyjel: atomok, kémiai részecskék
képlet: molekulák, anyagok
egyenlet: kémiai reakciók

hidrogén+oxigén=víz
2 H₂+O₂= 2 H₂O
A kiindulási anyag egy oxigénmolekulája (két oxigénatomja) 2 hidrogénatommal, vagyis 1 hidrogénmolekulával egyesül, és 2 vízmolekula keletkezik.

A kiindulási anyagok jele: Ca, O₂
A keletkezett anyag neve: kalcium-oxid(égetett mész) jele: CaO
2 Ca + O₂ = 2 CaO
1 mol O₂ molekula 2 mol kalciummal reagál, ebből 2 mol CaO keletkezik.
Ennek az egyenlete szerintem talán ugyanaz mint ott, hogy "jelöljük a folyamatot" (bocsi, ha félreértettem)
anyagmennyiségek: 2 mol + 1 mol = 2 mol
tömegek= 80 g + 32 g= 112 g
2