Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora az U gyorsítófeszültség nagysága?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
881
Elhanyagolható kezdősebességű, egyszeresen töltött ionokat U feszültséggel gyorsítunk. A felgyorsított, Q = 1,6 · 10^−19 C töltésű és m = 1,15 · 10^−26 kg tömegű ionok
egyenes vonalú egyenletes mozgással jutnak át egy olyan sebességszűrőn, melyben
E = 1,20 ·10^4 N/C térerősségű elektromos tér, és rá merőleges, B = 40 mT indukciójú
mágneses tér van jelen. Mekkora az U gyorsítófeszültség nagysága?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Alapvetően két egyenleted lesz, az egyik energiára, a másik pedig erőre fog vonatkozni

Az első ahol U*q=(1/2)m*v2 (Energiamegmaradás)
a második E*q=B*q*v, innen ugyebár E=v*B (Lorentz erőtörvény)

a másodikból először kifejezed a v-t, ami E/B lesz, az első egyenletből pedig innen már meg tudod kapni az U-t a megfelelő rendezéssel
1