Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rövid, egyszerű bár megválaszolatlan kérdés

395
Az atomerőmű atomreaktorában végbemegy a maghasadás aminek következtében hő szabadul fel, az lenne az én kérdésem hogy 1) az atomreaktorban minek a magja hasad, 2) bővebb információk az atomreaktorban végbe menő folyamatról, előre is nagyon-nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Urán-atom atommagja hasad ketté a legtöbbször (de van olyan atomerőmű is, amiben plutónium vagy tórium).

Az urán olyan atom, aminek a magjában van 92 proton és mellette még 143 darab neutron. (Azért kell ilyen sok, hogy a protonokat elég messze tartsa egymástól, mert a protonok, mivel mindnek pozitív a töltése, taszítják egymást.) Ha ezt az atommagot egy lassú neutron eléri úgy, hogy beleolvad, akkor instabil lesz a mag és kettéhasad két másik atomra, valamint mindenféle sugárzásra (energiára) meg két-három neutronra. A keletkező neutronokat lelassítják (vízzel, pontosabban nehézvízzel, azért látszik az atomerőmű képeken medence -- ez a víz veszi fel a hőenergiát is), és azok a lassú neutronok bele tudnak olvadni a szomszédos urán atommagokba, ezért azok is felhasadnak, és ismétlődik a dolog. Ezt hívják láncreakciónak.

Az atombombában szabadjára engedik a láncreakciót, azért lesz óriási nagy robbanás. Ezzel szemben az atomerőműben mindenféle fékező rudakkal szabályozzák a láncreakció sebességét. A fékezőrudak olyan anyagból vannak, amik elnyelik a neutronokat.

Ha jobban érdekel, akkor olvasgass még:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Maghasad%C3%A1s
https://hu.wikipedia.org/wiki/Atomreaktor
stb.
Módosítva: 4 éve
0