Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell egy ilyen egyenletet megoldani?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
487
15(x+2)=6(2x+7)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Előszöris felbontod a zárójeleket, azaz a zárójelen belüli tagokat beszorzod a zárójel előtti számmal:
15x+30=12x+42
Utána az egyik oldalra rendezed az ismeretlenes, azaz az x-es tagokat, a többit pedig a másik oldalra:
15x+30=12x+42 /-12x
3x+30=42 /-30
3x=12
Utána elosztod mindkét oldalt az ismeretlen együtthatójával (szorzójával):
3x=12 /:3
x=4
0