Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jegyre meg plsss

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2194
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

3
Hm ugyanolyan munkafüzetünk van
Módosítva: 7 éve
2

Csatoltam képet.
1

2-Nátrium tulajdonságai:
Periódusos rendszerben: 1A csoport 3. periódus
Vegyértékeletronok száma: 1
Na->Na++e-
Vízbontás: 2Na+2H2O=2NaOH+H2

Nátrium-klorid:
Köznapi neve: kősó, Képlete: NaCl
Kötéstípus: ionkötés, Rácstípusa: ionrács
Oldódása vízben: jól oldódik
Oldatban található ionok: Na+ Cl-, Jelentősége: fontos a szervezetnek

Nátrium-hidroxid:
Köznapi neve: lúgkő/maró nátron, Képlete: NaOH
Kötéstípusa: ionkötés, Rácstípusa: ionrács
Oldódása vízben: jól oldódik, Oldat kémhatása: lúgos
Felhasználása: savak semlegesítése

Nátrium-karbonát:
Köznapi neve: mosószóda, Képlete: Na2CO3
Kötéstípusa: ionkötés, Rácstípusa: ionrács
Vegyületet felépítő részecskék: Na+ CO32-
Felhasználása: mosószer, vízlágyítás, üveggyártás

Kalcium tulajdonságai:
Periódusos rendszerben: 2A csoport 4. periódus
Vegyértékelektronok száma: 2
Ca->Ca2++2e-
Vízbontás: Ca+2H2O=Ca(OH)2+H2

Kalcium-hidroxid:
Köznapi neve: oltott mész, Képlete: Ca(OH)2
Reakció: Ca(OH)2+CO2=CaCO3+H2O

Kalcium-oxid:
Köznapi neve: égetett mész, Képlete: CaO
Rácstípusa: ionrács
Oldódása vízben: jól oldódik, Reakcióegyenlet: CaO+H2O=Ca(OH)2
Oldat kémhatása: lúgos

Kalcium-karbonát:
Köznapi neve: mészkő, Képlet: CaCO3
Kötéstípusa: ionkötés, Rácstípusa: ionrács
Részecskék jele: Ca2+ CO32-
Felhasználás: építőiparban

Alumínium tulajdonságai:
Szín: ezüstös szürke, Fénye: fém fényű
Keménysége: puha, Oxidréteg: védőoxidréteg
Oxidációja: 4Al+3O2=2Al2O3
Sósavban: 2Al+6HCl=2AlCl3+3H2
Nátrium-hidroxiddal: Amfoter fém, ezért lúgokkal is reagál
2Al+2NaOH+6H2O=2Na[Al(OH)4]+3H2
Felhasználása: repülőgépvázak, csomagolóanyag, vezetékek

Vas tulajdonságai:
Szín: szürkésfehér, Fény: fémes fényű
Keménysége: kemény, rideg fém
Vasrozsda: vörösbarna színű, szerkezeti korrózió
Oxidációja: 2Fe+1,5O2=Fe2O3
Sósavban: Fe+2HCl=FeCl2+H2
Nátrium-hidroxidban: lúgokban nem oldódik, de gyorsítja a korróziót
Felhasználás: szerkezeti elem, acélgyártás

4.
a) m=504g M=56g/mol => n=504:56=9mol
9·6·1023=5,4·1024
b) m=450kg=450000g M=160g/mol => n=450000:160=2812,5mol
3·2812,5=8437,5mol szén M=12g/mol m=8437,5·12=101250g=101,25kg
1