Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hidrosztatika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
506
1m³ térfogatú, 1 kg tömegű test kezdősebesség nélkül 3s-ig esik, mielőtt egy folyadékba esik, ahol 1s alatt megáll. Mekkora a folyadék sűrűsége? (g=10/s²)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
- számold ki a test sebességét 3s után (`v=g·t`)
- számold ki a testre ható nehézségi erőt (`G=m·g`)

Nincs részletezve a feladatban, de feltételezem, hogy a test rögtön belesüllyed a folyadékba és még 1 másodpercig süllyed, amíg megáll, utána pedig feljön a folyadék felszínére. Valójában nem ez történik, hanem (mivel az 1 m³ jó nagy test, a súlya meg ahhoz képest pici), szóval úszni fog a folyadék tetején rögtön, vagy legalábbis nagyon gyorsan. Ha meg a folyadék sűrűsége is nagyon kicsi, sokkal kisebb a víznél, akkor lehet, hogy 1 sec-ig süllyed a folyadékba, miközben nem süllyed bele teljesen, és aztán úgy úszik. Olyan nem lehet, hogy 1 sec után állva marad a folyadék belsejében.)

Szóval ha mondjuk az 1 m³ egy nagyon nagy de irtó lapos lemez, ami rögtön belemerül a folyadékba, akkor:
- Írd fel a felhajtóerőt (`F=ρ·g·V`). Nem lehet még kiszámolni, mert nem tudod a sűrűséget
- A testre ható erők eredője `F-G`, ez felfelé hat, lassítja a testet.
- A test gyorsulása (ami valójában lassulás) az `F-G=m·a` alapján számolható, fejezd ki belőle az `a` gyorsulást.
- Az eredetileg `v` sebességű test `t_1=1s` alatt megáll: `v=a·t_1`

Ha ezt végigcsinálod, az egyenletben csak a ρ lesz az ismeretlen, ki tudod számolni.
0

Először ki kell számolni mekkora sebességre gyorsul fel a test, mielött belesne a vízbe, ez g*t, azaz 3Om/s lesz.

A testre a zuhanás alatt ható erő Fz=M*g, lesz, ez, 1ON

A besüllyedés után a felhajtó erő is elkezd hatni a testre, de még a nehézségi erő is hat rá, a felhajtó erő Ffel=S*g*V, ahol S a folyadékod sűrűsége, ezt nem ismerjük ezt kell majd kifejezni onnan, hogy a két erő különbsége fogja okozni a test gyorsulását, itt Ffel-Fz=m*a. Még tudjuk hogy egy másodperc alatt áll meg, azaz v=a*t, ebből a egyenlő 3Om/s2

Ezt a korábbi képletbe visszaírva, S*g*V=a*m+Fz=3ON+1ON=4ON

Innen S=4ON/(1Om/s2*1m3), azaz S=4kg/m3
0