Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!! HA S Á B O K ÉS HE N G E R E K

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1016
5. Egy téglalap oldalai 9 cm és 15 cm. A téglalapot a hosszabbik oldala mentén megforgatjuk.
Számold ki az így kialakuló test felszínét és térfogatát!
6. Egy téglatest alapú tartály alapélei 6 cm és 4 cm. Milyen magas áll benne a beletöltött 6 dl
víz?
7. Egy 3 dm élű kockából kifaragják a lehető legnagyobb körhengert. Mekkora a kocka és a
henger térfogatának és felszínének különbsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
5.)
Ha megforgatod a téglalapot a hosszabbik oldala mentén, akkor egy hengert kapsz. A henger magassága m=15 cm lesz, az alapkörének a sugara pedig r=9 cm. A henger térfogatának képlete:
V=π×r²×m
Felszínének képlete:
A=2×π×r(r+m)
Ezekbe behelyettesítve megkapod a választ.
0

6.)
Ezt a kérdést szerintem nem jól írtad le. Gyanítom, hogy a feladat arra kérdez rá, hogy ha van egy téglalap alapú tartály, aminek 6 és 4 cm az alapélei, és ha 6 dl víz fér bele, akkor milyen magas a tartály? Elnézést ha csak én értettem félre.
0

7.)
A kocka éle egyenlő lesz a belőle kivágott henger alapkörének az átmérőjével, és magasságával, ennek a fele az alapkör sugara, vagyis 1,5 dm (=15 cm). A kocka térfogata nyilván:
3×3×3= 27 dm³ , felszíne pedig 3×3×6=54 cm². A hengernek a felszíne az előző válaszomban leírt képlet alapján kiszámolható. Ebbe behelyettesíted r=1,5 és m=3 számokat, és így már meg tudod válaszolni a kérdést.
0