Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Válaszolj helyesen!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
535
Egy tanuló irodalom és matematikai könyveket vásárol, összesen 10 darabot. Egy irodalom könyvért 9 lejt fizet, egy matematikai könyvért 7 lejt fizet. Így összesen 76 lejt költött. Hány matematikai könyvet vásárolt a tanuló?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Tegyük fel, hogy x darab matekkönyvet vásárolt. Mivel összesen 10 könyvet vett, ezért 10-x az irodalomkönyvek száma. Egy darab matekkönyvért 7 lejt fizetett, ezért x darabért x*7 lejt. Egy irodalomért 9 lejt, akkor 10-x könyvért 9*(10-x) lejt. Ebből fel tudjuk írni, hogy:
7x+9(10-x)=76
7x+90-9x=76
14=2x
x=7
tehát 7 darab matekkönyvet, és 3 darab irodalomkönyvet vett.
0