Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
498
Valamely 20 tömeg%-os cukoroldatban 90 cukor van feloldva. Mennyi vizet kell elpárologtatni belőle,hogy az oldat 50 tömeg%-os legyen?
a.) Az eredeti oldat tömege:
b.) A végső oldat tömege:
c.) Az elpárologtatott víz tömege:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kérlek segítsetek!
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A tömegszázalék= (oldott anyag tömege/oldat tömege)*100
Ha egy oldat 20 tömeg%-os, és 90 g cukor van benne, akkor azt jelenti, hogy az oldat tömegének a 20%-a 90 g. Ebből ki lehet számolni, hogy akkor a 100%-a hány g, vagyis:
90/0,2=450 g az egész eredeti oldat tömege.
Ha azt szeretnénk, hogy 50 tömeg%-os legyen, és 90 g cukor van benne, akkor ugyebár azt szeretnénk, hogy a cukor tömege az egész oldat tömegének a fele legyen. 90*2= 180 g-nak kell lennie tehát az új oldatnak.
Mivel az eredeti oldat 450 g, ahhoz, hogy 180 g legyen, 270 g vizet kell elpárologtatni.
Módosítva: 7 éve
1