Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1225
Hány g vizet kell elpárologtatni 450g 25 tömeg%-os cukoroldatból, hogy 40 tömeg%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
mo.=450g
m/m%=25% => W=0,25 (ez a tömegtört, ami a tömegszázalék század része)
=>oldott anyag tömege: mo.a.=mo.·W=450·0,25=112,5g
A 40%-os oldat tömegének 40%-a az oldott anyag tömege.
Innen, ha 40%=112,5g , akkor 1% 112,5-nek a 40-ed része => 1%=2,8125g
A 40%-os oldat tömegét vesszük 100%-nak, ezért ez 100·2,8125g=281,25g
Mivel csak a víz tömege csökkent, az oldott anyagunk tömege ugyanannyi maradt ezért a két oldat tömege közti különbség az elpárologtatott víz tömegét jelenti:
450-281,25=168,75 => 168,75g vizet kell elpárologtatni.
1