Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1450
500g 6 tömeg %-os sóoldatból 100g vízet elpárologtatunk
a.) Hány g oldatot kapunk?
b.) Hány g só van az új oldatban?
c.) Hány g víz van az új oldatban?
d.) Hány tömegszázalékos az új oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
500 g az egész oldat, ennek a 6%-a só, vagyis 500*0,6=300 g só van benne, és 200 g víz.
Ha elpárologtatunk 100 g vizet, akkor az új oldat 400 g tömegű lesz, de a benne lévő só mennyisége marad 300 g (mert csak a víz tud elpárologni belőle). Tömegszázalék=(oldott anyag tömege/oldat tömege)*100
Vagyis az új oldat (300/400)*100=75%-os lesz.
1