Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos, matek házi gg...

Főoldal » Középiskola » Matematika
1287
egy egyenlő szárú háromszög alapjának hossza 8 cm, a rajta fekvő szögek 75 fokosak. számítsuk ki a háromszög köré írt kör sugarát, a szárak hosszát, és a háromszög területét
Valaki tudna segíteni?
előre is köszönöm a válaszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A megadott adatok alapján kiszámolható hogy a 3. szöge 180-75-75=30 fokos
Ha behúzzuk az alaphoz tartozó magasságvonalat (amiről tudjuk egyenlő szárú háromszög esetén hogy felezi az alapot) akkor kapunk 2 derékszögű háromszöget melynek alapja 8/2=4, átfogója pedig az eredeti háromszög hiányzó oldala.

Szinusz tétellel kiszámolható így a háromszög hiányzó oldala:
Sin15= 4/a
a= 15,45 cm

Az egyenlő szárú háromszög magasságvonala Pitagorasz tétellel kiszámolható:
42+ma=15,452
ma=14,92

T= a*ma/2
T= 8*14,92/2= 59,68cm2

R= a*b*c/4T
R= 8*15,45*15,45/4*59,68
R= 8cm
Módosítva: 7 éve
1