Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyibe került?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1152
25 kg első osztályú és 10 kg másodosztályú almáért összesen 14,85 eurót fizettünk. Mennyibe került 1 kg első osztályú, illetve másodosztályú alma, ha a másodosztályú alma ára 80%-a az első osztályú árának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mivel a 1 kg másodosztályú alma ára az első osztályúnak a 80%-a=4/5 része, ezért az egyenes arányosság elve miatt 5 kg másodosztályú áráért 4 kg első osztályút tudunk venni, ugyanezen gondolatmenet alapján 10 másodosztályú áráért 8 kg első osztályút tudunk venni, tehát a feladatban szereplő mennyiség annyi, mintha 25+8=33 kg első osztályút vettünk volna, annak összértéke 14,85 euró, így 1 kg ára 14,85/33=0,45 euró. Ennek a 80%-a=4/5-e a másodosztályú alma kilónkénti ára, vagyis 0,45*4/5=0,36 euró.
0

Azért írtam így, mert a legtöbb esetben nem szokott menni az egyenlet felírása, így azt akartam megmutatni, hogy akkor sem kell kétségbeesni, ha esetleg nem megy, mivel egy kis gondolkozással ki lehet logikázni.

Legyen x euró az elsőosztályú alma kilónkénti ára, ekkor a szöveg szerint a másodosztályú alma ára x*80/100=0,8x euró.

25 kg lső osztályú almáért 25*x eurót, 10 kg másodosztályúért 10*0,8x=8x eurót fizettünk, összesen 25+8=33x-et, ez pedig 14,85 euróval egyenlő:
33x=14,85 | :33
x=0,45, mivel x az elsőosztályú alma kilónkénti árát jelölte, ezért annak ára 0,45 euró, ennek 80%-a a másodosztályú ára; 0,45*80/100=0,36 euró.
0