Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
755
Valaki tudna segíteni le vezetni és megoldani a fizika feladatom?
2es és 3as a házi feladatom. Előre köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
2)
`m=1500\ kg`
`t="8,7"\ s`
`v=100\ (km)/h=...\ m/s` váltsd át
`F=?`
--------------------
Tudjuk ezt a fontos képletet, ami a mozgás és az erő viszonyát írják le:
`F=m·a`
de kellene a gyorsulás.
A gyorsulás és az idő illetve sebesség között ez a képlet ismert:
`v=a·t`
Ebben csak a gyorsulás az ismeretlen, fejezd ki:
`a=v/t=...` számold ki, aztán írd be az első képletbe fentebb.

A gyorsulás mértékegysége `m/s^2` lesz, az erőé pedig `kg·m/s^2` amit más néven úgy hívunk, hogy `N` vagyis newton.
0

3)
`v=600m/s`
`s=10\ cm=...\ m` váltsd át
`s_5=5\ cm=..\ m` ennyi út van még hátra megállásig.
`v_5=?`
-------------
Ha állandó erővel fékez a fal, akkor ez egyenletesen gyorsuló mozgás lesz (lassuló mozgás persze, de azt is úgy hívjuk, hogy gyorsuló, csak a gyorsulása negatív)

Csinálhatjuk viszont azt is, hogy felvesszük az egészet filmre és lejátsszuk visszafelé. Akkor már tényleg egyenletesen gyorsuló mozgást látunk. Ezzel a trükkel egyszerűbb lesz számolni. (Ezt sokszor szoktuk használni...)

Tehát az van, hogy visszafelé játszva megy 5 centit (`s_5`-öt), ekkor kell kiszámolni a sebességét, de gyorsul tovább is, összesen `s`=10 centit, miután `v` lesz a sebessége.

Ha tudnánk a gyorsulást, akkor felírhatnánk ezt a képletet:
`s=1/2·a·t^2`
de nem tudjuk se a gyorsulást, se az időt. Van viszont arra ez a másik képlet:
`v=a·t`

Ebből a két egyenletből már kijön mindkét ismeretlen egyenletmegoldással:
`s=1/2·a·t^2=1/2·a·t·t=1/2·v·t`
`2s=v·t`
`t=(2s)/v=...` számold ki. Másodperc lesz, ha átváltottad a centit méterbe.

Aztán a `v=a·t`-ből:
`a=v/t=...` ez meg `m/s^2` lett.

Megvan a gyorsulás, kellene `s_5`-ig a `v_5` sebesség. Azokra is pont ugyanez a két képlet van:
`s_5=1/2·a·t_5^2`
Ebből kijön `t_5`:
`2s_5=a·t_5^2`
`(2s_5)/a=t_5^2`
`t_5=sqrt((2s_5)/a)=...` számold ki. Másodperc lesz.

Végül a másik képlet:
`v_5=a·t_5=...`
0