Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell az alábbi műveleteket megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
a, x²-3x+2
b, x²+5x+6
c, 2y²+4y-70

Légyszi segítsetek! Hamarosan dolgozatot írunk az egész éves anyagból és ezt egyáltalán nem értem. Hogyan kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matematika, algebra
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A másodfokú egyenlet megoldó képletét kell használni. (Csatoltam)
Ahol az “a” a négyzetes tag előtti számot jelenti, a “b” az x vagy y előtti számot jelöli és a “c” az utolsó számot jelöli

“A” feladat esetén

a=1
b=-3
c=2

Ezeket behelyettesítve a megoldóképletbe:

x1,2= (-1*-3+- -3*-3-4*1*2 )/2 =
(3+- 9-8 )/2 =
x1= (3+1)/2= 2
x2= (3-1)/2 = 1

“B” feladat esetén

a=1
b=5
c=6

Ezeket behelyettesítve a megoldóképletbe:

x1,2= (-1*5+- 5*5-4*1*6 )/2 =
(-5+- 25-24 )/2 =
x1= (-5+1)/2= -2
x2= (-5-1)/2 = -3

“C” feladat esetén

a=2
b=4
c=-70

Ezeket behelyettesítve a megoldóképletbe:

y1,2= (-1*4+- 4*4-4*2*-70 )/2*2 =
(-4+- 16+560 )/4 =
y1= (-4+24)/4= 5
y2= (-4-24)/4 = -7

Módosítva: 7 éve
1