Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztalyos matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
534
Elkezdtem de nem értem a feladatot csatolok képet hozzá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Előre is köszönöm!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Van ez a képlet:
an=a1+(n-1)*d
Ebbe behelyettesítve az összeset meg tudod oldani. Pl. a második sorban:
a1=10
a5=110 vagyis n=5
110=10+(5-1)*d
d=25
Ha d-t tudod, akkor pedig az összes többi részét is ki tudod számolni a b) sornak, ugyanígy behelyettesítéssel
0

Konkrét választ nem tudok adni, de ha tudod hogy kell behelyetesíteni a képletet + egyenletet rendezni,, akkor sikerülni fog. Érdemes külön papír/füzetben levezetni. an=a1+(n-1)*d. "n" helyére pl. a2, a3.. stb... és a zárójelbe n helyére mindig amit az első n-nál is van szám azt kell írni ugye a2=110, akkor 110=a1+(2-1)d
egy pl. a2=110 ; a1=10, akkor behelyesíted a képetbe pl. 110=10+(2-1)d és akkor csak rendezni kell "d"-re a képletet. Kivonjuk a 10-t, zárójelbe lévőt műveletet elvégezzük lesz 1d ---> d és d=100. remélem átment. De az is érdekes a sorozatokat, én most középiskola 12.-be tanultam, nekem 8.-ba nem volt még ilyen. Mellékelek egy képet a sorozatokhoz.
0

Csatoltam képet.
0