Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztályos matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1453
Egy számtani sorozat első három tagjának összege 33,differenciája:5.
a,számold ki a három elemet!
b, add meg a sorozat huszadik tagját.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Előre is köszönöm!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a1+a2+a3=33
Tudjuk ugyebár, hogy a2-t úgy kapjuk meg, hogy hozzáadunk a1-hez d-t, vagyis 5-t. Tehát a2=a1+5
Tudjuk, hogy a3-at pedig úgy kapjuk meg, hogy a2-höz hozzáadunk 5-öt, vagyis (a1+5)+5
Ezt összességében felírva:
a1+a1+5+a1+5+5=33
a1= 6
Tehát a három elem: 6, 11, 16.
Tudjuk képlet szerint, hogy a számtani sorozat n-edik tagját így számoljuk ki:
a(n)=a1+(n-1)*d
ebbe behelyettesítve megkapod a 20. tagot.
0