Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
486
Egyenlőszárú derékszögű háromszög 7,07 cm az átfogôja.Magasságvonalai,súlyvonala,be és köré írhatô kör sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel egyenlőszárú a háromszög ezért a hiányzó két szöge megegyezik, tehát 45 fokosak. (180-90)\2 = 45

Szinusz tétellel kiszámítható a hiányzó oldal:

Sin 45fok=a/7,07
5=a

Vagy Pitagorasz tétellel is kiszámítható a háromszög befogói, mivel megegyeznek.
a2 + a2=7,072
2a2=7,072
a=5 cm

Az “a” oldalhoz tartozó súlyvonal szintén pitagorasz tétellel kiszámítható, mivel a csúcshoz tartozó súlyvonal felezi a szemközti oldalt. Ez alapján a kisebb derékszögű háromszög befogói 5/2=2,5cm és 5cm, az átfogót pedig kiszámoljuk:
2,52+52=Sa2
5,59cm=Sa

Az átfogóhoz tartozó súlyvonal abból a meggondolásból számítható, hogy az átfogó felezőpontja a háromszög köré írható kör középpontja. Ettől azonos távolságra (c/2) fekszenek a háromszög csúcsai, tehát az átfogóval szemben fekvő csúcs is, vagyis az átfogóhoz tartozó súlyvonal.

Sc= 7,07\2=3,54cm
Ez a háromszög köré írható kör sugara is.

A beírható kör sugara:

r= 2T/(a+b+c)
T= a*ma/2=5*5/2=12,5 cm2
r=2*12,5/(5+5+7,07)
r=1,46 cm
0