Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legyszi valaki segítsen matek feladat el kellene magyarázni szájbarágosan levezetni

364
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A vízszintes tengelyen idő van órában (h), a függőlegesen pedig távolság km-ben. Ahogy megy az idő jobbra, a vonal mutatja, hogy a kiinduláshoz képest milyen messze van a szakkör.

Az pl. kapásból látszik, hogy 10 km messzire mentek el, aztán visszafordultak és visszajutottak a kiindulási helyre. Ezt látod, vagy kell magyarázni? Ha most még nem látod, olvasd azért tovább.

Nézd pl. hogy hol voltak az indulás után 1 órával? A piros vonal 4 magason tart olyankor, amikor az idő 1-nél van. Vagyis ha az 1 óránál húznál egy függőleges vonalat, ami metszi a pirosat, a metszéspontból pedig balra vízszinteset húzol a tengelyig, az a 4-nél köt ki. Vagyis 1 óra után pont 4 km-re voltak.

a)
Másfél óra: az az 1 és 2 között van félúton a vízszintes tengelyen. Ha azt felhúzod a pirosig, az pont ott metszi a pirosat, ahol az először megtörik. Onnan balra kimenve a 6 km-hez menne a vízszintes vonal. Vagyis másfél óra alatt 6 km-t tettek meg.
Sebesség: megtett út osztva idővel, vagyis 6 km osztva másfél órával: 6 : 1,5 = 4
Tehát a sebesség 4 km/h volt az első másfél órában.

b)
Amikor pihennek, akkor nem mennek tovább, tehát a távolság nem változik, tehát nem megy feljebb vagy lejjebb, ahogy az idő továbbhalad jobbra. A piros vonalban ez egy vízszintes szakaszt jelent.
Az első vízszintes szakaszon volt tehát a pihenő. Azt látod, hogy mikor kezdődött és mikor ért véget? És azt, hogy mileyn messze voltak olyankor a kiindulástól? Írd meg, ha nem vagy benne biztos, segítek.

c)
A pihenő hosszát is kell már látnod a vízszintes piros szakasz hosszából. Írd meg.

d)
Ezzel kezdtem. Ott fordultak vissza, amikor a piros vonal a legmagasabbra ment, hisz ekkor voltak legmesszebb. Mikor volt ez? A csúcs alatt meg kell nézni, hogy milyen szám van az időtengelyen. A 4-től kicsit jobbra van. A 4-től jobbra a következő kocka-vonal a 4 és fél órát mutatja (mert két kockával van jobbra az 5). A csúcs a 4 és a 4,5 között van, pont a felénél, ami a 4 és negyed óra. Akkor fordultak vissza. (Nem pihentek visszafordulás előtt, mert nincs a csúcsnál vízszintes)

e)
Ez már ravaszabb.
Hol van a második pihenőhely, vagyis a második vízszintes piros szakasz? 8 km magason, vagyis kiindulástól 8 km távolságra. Az első 6 km-nél volt (ugye?), tehát a két pihenő távolsága 2 km.

f)
Utolsó óra:
7 és fél órakor értek vissza (akkor ért le a piros vonal alulra), egy órával előtte 6 és fél volt, akkor hol voltak? Menj fel a ceruzáddal 6,5-től a pirosig, pont oda jutsz, ahol kicsit megtörik a vonal. Hol volt ez helyileg? Menj ki a ceruzáddal balra a kilométer tengelyig, az a 6 km. Vagyis 6 km távolról értek vissza a kiindulási helyre 1 óra alatt, ezért a sebességük 6 km/h volt.
0