Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítások

Főoldal » Középiskola » Matematika
706
1.,
Egy osztály 20 tanulója közül 6 szőke,10 fekete, 3 barna, és 1 vörös.
Mennyi a valószínűsége annak, hogy 1 tanulót kiválasztva a haja nem szőke?
2.,
Mennyi a valószínűsége, hogy két dobókockával dobva a dobások szorzata 10-zel osztható lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1)
Mennyi a kedvező esetek száma? Szóval hány nem szőke van?
Aztán mennyi az összes esetek száma?
A kettő hányadosa.

2)
Nevezzük el a kockákat A meg B-nek.
Az egyiknek pont az 5-nek kell lennie, a másiknak pedig párosnak. Tehát vagy az A az 5 és a B a páros, vagy fordítva.

Összes esetek száma: Mindkettővel hatot dobhatunk, tehát 6·6

Kedvező esetek száma:
- Egyféle lehet az A (5) és 3-féle a B (2,4,6). Ez 1·3 lehetőség (5,2 vagy 5,4 vagy 5,6)
- Vagy pont fordítva: a B az 5, az A a 2,4,6. Ez is 1·3 lehetőség (2,5 vagy 4,5 vagy 6,5)
Összesen tehát 6 kedvező lehetőség van.

A valószínűség kedvező osztva összessel.
0

1.,
Kedvező eset\összes eset

Kedvező, nem szőke= 10+3+1= 14
Összes, osztály= 20

14/20= 70%
2.,
Kedvező eset\összes eset

Kedvező dobások 6db

Egyik dobókocka - másik dobókocka
2 5
4 5
5 2
5 4
5 6
6 5

Összes= 6*6
Mindegyik dobókockával 6 féle számot dobhatunk

Valószínűsége így 6/36 = 1/6
16,666%
0